Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Tagok rec.iti szerkesztőség Megjelent a rec.iti, az MTA Irodalomtudományi Intézetének internetes recenziós folyóirata

Megjelent a rec.iti, az MTA Irodalomtudományi Intézetének internetes recenziós folyóirata

by rec.iti Utoljára módosítva 2008. 10. 03 16:46

Szerkesztőségi nyilatkozat a rec.iti-ről

 

 

rec.iti:
az MTA Irodalomtudományi Intézetének
recenziós portálja

 

Célunk

egy új típusú recenziós internetes folyóirat (a továbbiakban portál) létrehozása volt, amely a legújabb hálózati technológiák segítségével tájékoztatja az irodalomtudomány iránt érdeklődő közönséget tudományágunk eredményeiről, az irodalomtudomány és a hungarológia tárgykörében megjelent publikációkról.

 

Feltételezett olvasóközönségünk a szakmai érdeklődőkön túl reményeink szerint kiterjed a középiskolai tanárokra is. Szeretnénk az új médiumon keresztül minél nagyobb réteggel megismertetni a szűkebb értelemben vett irodalomtudomány vagy a tágabb értelemben vett hungarológiai kutatások eredményeit.

A portál

elsődleges célja szerint recenziókat és könyvismertetéseket közöl. A recenziók nem haladhatják meg a 10.000 leütésnek, a könyvismertetések pedig a 2.500 leütésnek megfelelő terjedelmet. Fontosnak tartjuk, hogy mind a recenziók, mind a könyvismertetések tartalmát kb. 1.000 leütés terjedelemben angolul, németül, franciául vagy olaszul is közzétegyük, felhívva ezzel a nemzetközi tudományos közvélemény figyelmét a hazai, illetve a magyar nyelvű kutatási eredményekre. Az idegen nyelvű összefoglalók jelentősen növelik az internetes keresők portálunkra mutató találatait.

 

Legfontosabb újításunk, hogy a portál előzetesen – névvel – regisztrált olvasói megjegyzéseket fűzhetnek az oldalon elhelyezett tartalmakhoz. Ezáltal teret biztosítunk a szakmai diskurzus egy új formájának, illetve lehetőséget teremtünk arra, hogy a bírált vagy bemutatott kötetek szerzői közvetlenül reagálhassanak a publikációikat érintő írásokra.

 

Terveink szerint heti egy könyvismertetést és kéthetente egy recenziót tennénk közzé. Ez a minimális vállalásunk, ennél – egy már bejáratott portál esetében – reményeink szerint többet sikerül publikálni. A könyvek, kiadványok szerzői, szerkesztői munkájukról autoreferátumot jelentethetnek meg.

 

Mivel intézeti alapítású folyóirat-portálról lenne szó, ezért a recenzeált, bemutatott művek között minden esetben előnyt élveznének azok, amelyeknek szerzői, szerkesztői, közreműködői intézeti munkatársak. Terveink szerint minden ilyen kiadványról legalább egy könyvismertetést megjelentetünk.

 

Nem zárkózunk el attól sem, hogy komplex publikációkat tegyünk közzé, pl. konferenciák anyagát a nyomtatott megjelenés előtt, többek között azzal a céllal, hogy a tervezett konferencia-kötet szerkesztői a publikálás előtt lehetőséget biztosítsanak további hozzászólások megtételére.

 

A portál látogatottságát kívánjuk növelni azzal is, hogy lehetőséget biztosítunk hazai és határon túli kutatóintézetek és egyetemek által szervezett szakmai rendezvények hirdetésére.

 

Rendszeres rovatként működne egy az irodalomtudomány és az informatika közös eredményeit számontartó linkgyűjtemény, s egy a kutatás során alkalmazható, de széles körben talán nem ismert nyílt forrású, tehát ingyenes szoftvereket bemutató sorozat.

 

A hírek-rovatban közöljük az éppen aktuális intézeti folyóiratszámok tartalomjegyzékét.

A szerkesztőség

tagjait az MTA Irodalomtudományi Intézetének osztályai és a könyvtár delegálják. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kutatók aktívan részt vegyenek a szerkesztésben. Az „osztályfelelősök” feladata, hogy az Osztályuk kutatási területébe eső friss publikációkat s az azokról ismertetést vagy recenziót író szerzőt megtalálják.

Az intézeti honlap

és a rec.iti-portál a továbbiakban párhuzamosan működne. A Csörsz Rumen István által szerkesztett meglévő honlap elveszti bizonyos funkcióit, s inkább statikus, az Intézet történetét, felépítését bemutató oldallá válnék. Az új portál átveszi az intézeti vagy bármilyen módon az intézethez köthető rendezvények, események hirdetését.

A technikai hátteret

a nyílt forrású, Plone (www.plone.org) elnevezésű tartalomszolgáltató rendszer (Content Management System) 3-as számú verziója szolgáltatja. Technikai okokból a legújabb változatot választottuk. Ezzel a portál működésének első időszakában lemondunk a korábbi verziók számára nagy számban elérhető témák vagy ún. kinézeti modulok használatáról. Induláskor a külcsín helyett a belbecset fontosabbnak tartjuk.

 

A portál felépítése a jogosultságok szempontjából teljesen hierarchikus. Nem rendelkeznek semmilyen írási, kommentálási lehetőséggel a nem regisztrált olvasók. Ellenben minden tartalmat megtekinthetnek.

 

A regisztrált olvasók/felhasználók bejelentkezés után kommentálhatnak, s rendelkeznek egy saját mappával a rendszeren belül, amelynek tartalmát a többi regisztrált olvasó nem láthatja. A portál saját szövegszerkesztője lehetővé teszi, hogy ebbe jegyzeteket, tanulmányokat vagy akár később publikálásra szánt recenziókat, ismertetéseket írjanak, mentsenek.

 

A szerkesztők a regisztrált szerzők által publikálandónak megjelölt szövegeket olvashatják, javíthatják, s végül mindenki számára közzé tehetik.

 

A Plone portál további most nem részletezendő kényelmi szolgáltatással rendelkezik, mindenek előtt a regisztrált olvasók számára (pl. rss, bookmarks, live search stb.).

 

A publikálásnak nem lennének dologi költségei, de ezen túl a portál testreszabása, működtetése és frissítése során sem merülnek fel járulékos szoftverköltségek. Annak működtetése során csak és kizárólag nyílt forráskódú szoftvereket használnánk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

szerkesztőségi kérés

Posted by rec.iti at 2008. 04. 24 00:53
Kedves Olvasó,

kérjük, ossza meg véleményét a fentiekről a többi olvasóval és a szerkesztőséggel! Ha már regisztrált, lépjen be, ha még nem, kattintson a "REGISZTRÁCIÓ" menüpontra.

Köszönettel, a szerkesztőség.